קאטרקט – כל מה שצריך לדעת


קאטרקט – כל מה שצריך לדעת

אחד האיברים החשובים ביותר בגוף שלנו הוא העין. לא סתם אמרו חז"ל ש"עיוור נחשב כמת" זאת מכיוון שהמוגבלות בחוסר ראייה היא משמעותית מאוד. עם השנים הראיה הולכת ונפגעת, הגיל עושה את שלו ובדרך כלל אי אפשר לעצור את זה. אבל מסתבר שלא חייבים להשלים עם זה ויש מצבים בהם אפשר לטפל ולתקן את הראייה לפחות חלקית, ואחת הבעיות המוכרות ביותר היא קאטרקט.

הקאטרקט היא עכירות של עדשת העין שהולכת ומחמירה ככל שעובר הזמן. יש לכך סיבות שונות והנה כמה מהסיבות הללו שכדאי לדעת עליהן.

 

קאטרקט – הגורמים

קאטרקט הוא קודם כל עניין של גיל, מה שאומר שככל שאנחנו מתבגרים הסיכוי לפתח קאטרקט הולך ועולה. יש גורמי סיכון נוספים כמו עישון וכמובן רמת הסיכון עולה ככל שהעישון הוא אינטנסיבי יותר. השמנת יתר גם היא גורם סיכון לקאטרקט כמו גם חשיפה לרעלים, מחלות סיסטמיות כמו מחלת כליות, מחלת הסוכרת, דרמטיטיס, טראומה ואחרות. מי שעבר חבלה כלשהיא בעין נמצא בסיכון מוגבר לפתח קאטרקט. מעבר לכך, חשיפה לקרינה מייננת גם היא צריכה להילקח בחשבון אבל כאמור את הסיבה השכיחה ביותר היא הגיל.

 

 

אז מה עושים?

ראייה ירודה בגלל קאטרקט היא לא גזירת גורל ויש בהחלט מה לעשות. הטיפול היעיל ביותר הוא ניתוח קאטרקט, ניתוח שיכול להיות בלייזר או ידני. צריך לקלף את הקרום הקדמי של העדשה כדי להגיע לעדשה עצמה, להסיר ממנה את הקאטרקט ולהשתיל עדשה מלאכותית. את הניתוח אפשר לעשות או בסיוע לייזר על מנת לבצע חיתוך מדויק ולרכך את העדשה או באופן ידני. במרפאת ד"ר אביזמר תוכלו לקבל את כל המידע הדרוש לכם בעניין.

הבעיה הזו אם כן פתירה או לפחות יכולה להיות קטנה הרבה יותר, ואם גם אתם סובלים ממנה כמו רבים אחרים, כדאי מאוד שתפנו למרפאת ד"ר אביזמר כדי לטפל בה.

 

סובלים מראיה מטושטשת ומעורפלת? הכול על הקאטרקט 

הקאטרקט (ירוד בעברית) היא עכירות בעדשת העין שמובילה לירידה בחדות הראיה ובאיכותה. הסיבה המרכזית להתפתחות העכירות היא ההזדקנות הטבעית של העדשה. על פי הנתונים הסטטיסטיים, כ- 40% מהאוכלוסייה בגילאי 70 ומעלה סובלים מקטרקט בעין אחת או בשתיהן. עם הזמן מתגברת העכירות בעין והראיה הופכת למטושטשת ומעורפלת. 

ד"ר חגי אביזמר מסביר שבגילאים המבוגרים מתרחשים שינויים בחלבוני העדשה ואלו גורמים להיווצרות של אזורים עכורים בעדשה. גורמי סיכון נוספים הם  מחלות מטבוליות, שימוש ממושך בתרופות מסוימות (כגון סטרואידים), חבלה בעין, סוכרת, תזונה לקויה, חשיפה מופרזת לשמש ללא מיגון מתאים, עישון, מחלות עיניים מולדות, דלקות תוך עיניות ותורשה.

 

תסמיני הקטרקט

תסמיני הקאטרקט נוטים על פי רוב להתפתח באיטיות ובהדרגתיות, תוך התעכרות הולכת ומחריפה של עדשות העיניים. בשלביו ההתחלתיים של הקטרקט, האדם אינו חש בתסמינים. קטרקט מתפתח בדרך כלל בו זמנית בשתי העיניים, אך הוא יכול להתפתח בכל אחת מהן בקצב שונה. 

בקאטרקט של הגיל המבוגר, התסמין הבולט ביותר הוא ראיה מעורפלת ומטושטשת.

תסמינים נוספים יכולים לכלול סנוור, ראיה כפולה, דהייה של צבעים, קושי בקריאה וצפייה בטלוויזיה, צורך תדיר בהחלפת מספר המשקפיים והשפעת עוצמת האור על איכות הראיה, כמו לדוגמה קושי לראות כשהאור מעומעם או לחלופין בהיר מאד (כגון אור מלאכותי, ימי שמש בוהקים וכדומה). 

 

דרכי הטיפול בקטרקט

בשלבים המוקדמים של הקאטרקט, ניתן לשפר את איכות הראיה בעזרת הרכבת משקפיים. עם זאת, כשהקטרקט נמצא בשלבים מתקדמים והירידה בראיה מתחילה להגביל בהתנהלות היומיומית (כגון עבודה, נהיגה, זיהוי אנשים) ומובילה לפגיעה באיכות החיים, אז אין מנוס מפנייה לניתוח. 

בניתוח הקטרקט מוחלפת עדשת העין העכורה בעדשה מלאכותית שקופה. אורכו של הניתוח נע בין 20 - 10 דקות בדרך כלל, והוא מתבצע על פי רוב בהרדמה מקומית בלבד. כמו כן, מרבית המנותחים משוחררים אל ביתם מייד לאחר הניתוח ומוזמנים לביקורת ביום שלמחרת. 

קיימות כמה שיטות לביצוע הניתוח, בהן פאקואמולסיפיקציה, ניתוח קטרקט בלייזר וניתוח בשיטה הידנית, כשהנפוצה ביותר כיום היא שיטת הפאקואמולסיפיקציה שבה משתמשים במכשיר בעל ויברציות על קוליות לפירוק גרעין העדשה ושאיבת חלקיו.