ניתוח קטרקט


ניתוח הקטרקט המודרני מתבצע בשיטה הנקראת פאקואמולסיפיקציה. שיטה זו משתמשת בחתכים קטנים (פחות מ 2.5 מ"מ) בהיקף הקרנית. לאחר יצירת החתכים מבוצע קילוף של הקרום הקדמי של העדשה כדי לאפשר גישה לעדשה עצמה. דרך הפתחים מוכנס מכשיר שעובד על בסיס גלים אולטראסוניים לתוך העין. המכשיר מפרק את הקטרקט לפרורים ושואב אותם. לאחר שהקטרקט הוסר, נותר קרום שקוף (ממנו הוסר החלק הקדמי) בתוכו שכן הקטרקט, ולתוך הקרום הזה מושתלת העדשה המלאכותית בסוף הניתוח. העדשה החדשה הינה גמישה, וכך יכולה להיות מוזרקת דרך חתך קטן, ולהיפתח בתוך העין עד לקוטר מירבי של  13 מ"מ. בשל גודלם וצורתם של החתכים אין צורך בתפירתם בסיום הניתוח.

הניתוח מתבצע בדרך כלל בהרדמה מקומית בעזרת טיפות או ג'ל אלחוש, ובמהלכו מוזרק חומר הרדמה נוסף על מנת להעמיק את האלחוש. באופן זה המטופל עובר את הניתוח בנוחות מרבית וללא כאבים. משך הניתוח כ 10-15 דקות, ובסופו שמים מגן מפלסטיק על העין המנותחת, כדי להגן על העין ממכה או חבלה. יש להקפיד לישון עם המגן בשבוע הראשון לאחר הניתוח.

 

ניתוח קטרקט | ד"ר חגי אביזמר

ניתוח קטרקט בלייזר (Phaco Laser)

אחד הפיתוחים של שיטת הפאקואמולסיפיקציה נקרא פאקולייזר, בו מופעל מכשיר לייזר ל"הכנת" העדשה לניתוח הפאקואמולסיפיקציה. מכשיר הלייזר מבצע בתחילה חיתוך מאוד מדויק של הקרום הקדמי של העדשה, ולאחר מכן מרכך את העדשה, כך שפעולת הפאקואמולסיפיקציה נעשית קלה יותר. למרות ההתלהבות הגדולה מהטכנולוגיה החדשה הזו, נכון להיום לא נמצא יתרון ברור של הפאקולייזר על פני שיטת הפאקואמולסיפיקציה ה"רגילה" הן מבחינת תוצאות הניתוח והן מבחינת רמת הדיוק.

 

ניתוח קטרקט ידני

שיטה נוספת לניתוח קטרקט היא השיטה הידנית. זו גם השיטה הוותיקה בה השתמשו עד לפני כעשרים שנה. שיטה זו עדיין נפוצה במדינות עולם שלישי, בהן התשתית הטכנולוגית דלה מצד אחד, ואופי הקטרקט קשה מאוד מצד שני. בשיטה זו מוצא גרעין הקטרקט בשלמותו דרך חתך גדול (כ 7-8 מ"מ) בלובן העין. השיטה הזו דורשת מיומנות שהולכת ונעלמת עם המעבר לשיטת הפאקואמולסיפיקציה. במקרים נבחרים אנחנו עדיין משתמשים בשיטה זו, ובאופן יותר אינטנסיבי במהלך מחנות קטרקט אותם אנחנו מקיימים מדי פעם במדינות נחשלות באסיה ובאפריקה