המדריך המלא: מה זה קטרקט?
מה זה קטרקט? ממה הוא נגרם? מהם תסמיניו וכיצד מטפלים בו? ד"ר חגי אביזמר מסביר שקוטרה של עדשת העין כ- 9 מילימטרים בקירוב ועובייה כ- 5 מילימטרים. עדשת העין עשויה רקמה גמישה ושקופה, והיא ממוקמת מאחורי האישון. תפקידה של העדשה הוא למקד את קרני האור על רשתית העין ובכך לחדד את הראייה.
במרוצת השנים הופכת העדשה להיות עכורה כחלק מהתהליך הטבעי של ההזדקנות. תופעה זו מכונה "קטרקט" (בעברית "ירוד"), ושכיחותה עולה ככל שהגיל מתקדם יותר. על פי הנתונים הסטטיסטיים, כ- 30% מקרב האוכלוסייה בסביבות גילאי ה- 60 לוקה בתופעה זו, ושכיחותה עולה לכ 50% בקרב האוכלוסייה מעל גיל 75.
הסיבות וגורמי הסיכון להתפתחות התופעה
ד"ר חגי אביזמר מציין שלאחר מתן התשובה לשאלה "מה זה קטרקט", השאלה המתבקשת היא ממה הוא נגרם, ומהם גורמי הסיכון להתפתחות התופעה?
הסיבה העיקרית לפתח קטרקט היא, כאמור, הגיל.
גורמים נוספים להתפתחות קטרקט הם סוכרת, דלקות עיניים חוזרות ונשנות, חשיפה לקרינה מייננת, חבלות בעדשת העין, ומומים מולדים אצל תינוקות (קטרקט מולד). תרופות מסוימות, ביניהן גם טיפות עיניים, שימוש ממושך סטרואידים, עישון, צריכה גבוהה של אלכוהול, כל אלו עלולים להאיץ את התפתחות הקטרקט בעין.
הקטרקט נוטה על פי רוב להתפתח בהדרגתיות לאורך שנים ובקצב בלתי אחיד. התופעה אינה מלווה בכאב, אך רבים מהמטופלים מתלוננים על טשטוש וירידה באיכות הראייה, תחושת סנוור וקושי בהבחנה בין גוונים. תסמינים נפוצים נוספים כוללים קושי בראייה בלילה או כפילות בראייה באחת מן העיניים, כשהתסמינים נגזרים מהמיקום ומרמת העכירות בעדשה.
כיצד מתבצע ההליך הכירורגי?
בשלבי הקטרקט ההתחלתיים, ניתן להתמודד עם השלכותיו באמצעות התאמה של משקפיים, אך בשלביו המתקדמים אין מנוס מפנייה להליך הכירורגי. מדובר באחד מסוגי הניתוחים השכיחים ביותר ברחבי העולם, והוא מתבצע בהרדמה מקומית על ידי חומר אלחוש הניתן בג'ל, בטיפות או בהזרקה.
אורכו של הניתוח נע בין 30 - 15 דקות בלבד, ובמהלכו מסירים את העדשה הטבעית העכורה ומשתילים במקומה עדשה מלאכותית העשויה מחומר אקרילי סינתטי. קיימות טכניקות שונות להחלפת העדשה העכורה, אך העדכנית והנפוצה ביותר כיום היא שיטת ה"פאקואמולסיפיקציה". בטכניקה הזו גרעין העדשה העכורה מפורק לפירורים באמצעות מכשיר העובד על בסיס גלים אולטראסוניים, דרך חתכים קטנים בקרנית העין. בשנים האחרונות הוכנס לשימוש גם מכשיר לייזר המבצע מספר פעולות בעין לפני הניתוח. שילוב של טכניקת הפאקואמולסיפיקציה עם מכשיר הלייזר הינה השיטה החדישה ביותר לניתוח קטרקט כיום, ומכונה שיטת ה"פאקולייזר".
קטרקט הוא מצב של עכירות בעדשת העין. הסימפטומים לקטרקט יכולים להיות שונים ומגוונים: ירידה באיכות הראייה, טשטוש ראייה, או אפילו ראייה כפולה וחוסר בהירות. לעיתים חולים מדווחים על הסתנוורות או 'הילה' סביב מקומות מוארים וגם על קשיים בראייה לרחוק וראייה דהויה ולא ברורה. ברוב המקרים, קטרקט מתפתח בהדרגה כתוצאה מעכירות בעדשת העין הטבעית הגורמת לטשטוש בראייה.
אבחון וזיהוי של קטרקט הוא חשוב כיוון שעדשה עכורה גורמת להפרעה בראייה, מצב שיכול להיות מסוכן בנהיגה ובתפקוד כללי. שימו לב, אם כן, לסימפטומים כמו: תחושת סינוור, ראייה מטושטשת, קושי בראייה בלילה, תחושה של כפילות בראייה, אפילו קושי בהבחנה בין צבעים או גוונים. לעיתים קרובות, העיניים הופכות לרגישות יותר לאור או לסינוור, דבר הגורם לקושי בראיית לילה. רוב החולים מדווחים על תחושת ראייה מטושטשת, חלק מדווחים על שינוי בצבעים לכהים יותר או מדווחים על צורך מתמיד במשקפיים חדשים.
מה עושים במקרה של קטרקט?
רופא העיניים יבדוק את הסימפטומים ויאבחן את הסבירות להתפתחות של קטרקט. במקרה הצורך אף ימליץ על הליך כירורגי - ניתוח קטרקט. אם הופניתם לניתוח קטרקט חשוב לפנות למנתח קטרקט מנוסה על מנת לבצע את ההליך הכירורגי במהירות ובקלות.
ניתוח קטרקט הוא תהליך כירורגי קצר במהלכו מחליפים את העדשה החולה בעדשה חדשה. בשלב ראשון מתבצע חתך מיקרוסקופי זעיר המאפשר להחדיר מכשיר אולטראסאונד השואב את רסיסי עדשת העין העכורה, ובשלב השני מכניסים עדשה מלאכותית רגילה או עדשת פרימיום. הניתוח אורך בין 15 ל-20 דקות – תשתחררו הביתה ללא חבישה וללא תפרים ובמהרה תחזרו לתפקוד מלא ורגיל. זהו ניתוח חיוני לשיפור הראייה בכל גיל, והוא חשוב במיוחד למבוגרים המתפקדים באופן עצמאי שגם נוהגים כיוון שלראייה מיטבית יש חשיבות רבה לתפקודם ולשמירה על ביטחונם האישי