מחלת הקטרקט: סימפטומים, סיבות וגורמי סיכון
הקטרקט היא מחלה שבאה לביטוי בעכירות עדשת העין. מדובר במחלת עיניים שנפוצה מאוד בקרב הבגיל ושלישיהשלישי, ושכיחותה עולה ביחס לגיל. ד"ר חגי אביזמר מסביר שלמחלת הקטרקט סימפטומים אחדים ההולכים ומתעצמים עם הזמן. הקטרקט על פי רוב מתפתח באטיות והוא אינו גורם לכאבים או לגירוי, ובשלביו המוקדמים גם איננו מפריע לראיה.
עם זאת, ככל שעכירות עדשת העין מתגברת הופכת הראיה למעורפלת יותר עד שהתופעה יוצרת בעיות במיקוד, מקשה על הראיה למרחק ועל פעולות בסיסיות כמו קריאה ונהיגה, ובפרט בשעות הלילה. כשהליקויים בראיה משפיעים במידה הפוגעת בהתנהלות בחיי היומיום, הרגלי החיים ואיכות החיים, שאז אין מנוס מפנייה לניתוח.
תסמינים עיקריים
כאמור, לקטרקט סימפטומים שהולכים ומתעצמים עם הזמן וכוללים, בין השאר, ראיה מטושטשת, מעומעמת או מעורפלת וקשיים בראיה, ובפרט בשעות של קרינת שמש חזקה וישירה ואו בלילה. הרגישות לאור שמתבטאים ברגישות לאורמתבטאת, בתופעות כמו הילות שמופיעות מסביב למקורות אור כדוגמת פנסי תאורה או פנסי מכוניות, בוהק וסנוור.
הצבעים והגוונים הופכים לדהויים ולא ברורים, ולעתים מופיעים כמעין כתמי צבע מעל לאובייקטים ומשטחים. אנשים הלוקים בקטרקט נוטים להתלונן על תחושה של "חושך", והצורך בתאורה חזקה יותר לשם קריאה ומגוון פעילויות אחרות. הירידה באיכות הראייה עשויה עלולה לבוא ל לידי ביטוי בראייה לא תקנית כמו ראיה כפולה באחת מהעיניים וקושי בראיה למרחק. כמו כן, עולה הצורך בהחלפת המשקפיים ושינוי במספר בתדירות גבוהה.
סוגים נפוצים של קטרקט
ניתן למנות כמה סוגים שונים של קטרקט שעשויים להיגרם נגרמים מסיבות שונות ומלווים בתסמינים ייחודיים. קטרקט גרעיני נחשב לסוג השכיח ביותר ונובע מעכירות פיזיולוגית טבעית של העדשה שמתרחשת עם העלייה בגיל. קטרקט גרעיני מתפתח במרכז העדשה ומתאפיין לעתים קרובות בקוצר ראיה ודהייה הדרגתית של הגוונים.
גם שכיחותו של הקטרקט הקורטיקלי עולה בגילאים המתקדמים. בסוג זה של קטרקט מופיעה הפגיעה בעדשה באזוריה ההיקפיים (קורטיקלי משמעו מעטפת, קליפה של איבר), כשהתסמין הבולט הוא הפרעת הראייה וסנוור בשעות הלילה בעקבות הרחבת האישונים.
קטרקט מסוג אחר הנו קטרקט סאב קפסולרי, הנובע מנדידת תאים אל המעטפת (קפסולה) האחורית וגורם בעיקר לסנוור רב בשעות היום. גורם הסיכון העיקרי לקטרקט הוא הגילתופעה נוספת המאפיינת סוג זה של קטרקט הוא קושי הולך וגובר בקריאה. גורמי סיכון נוספים הם היסטוריה של קטרקט במשפחה, מחלת סוכרת, וכן חשיפה מופרזת לקרני השמש ואו לקרינה מייננת, שימוש ממושך בתרופות נוגדות דלקת ממשפחת ה(קורטיקוסטרואידים) (קורטיזון, לדוגמא) ועוד.