בעיות ראיה בגיל השלישי: מחלת הקאטרקט


קאטרקט | ד

מחלת הקאטרקט נחשבת לאחת מהסיבות המרכזיות לבעיות ראיה בגיל השלישי, ומחקרים מראים שאחד מכול שלושה אנשים בגילאי 65 ומעלה סובל מקטרקט בעין אחת או בשתיהן. ד"ר חגי אביזמר מסביר שהמחלה מתאפיינת בהתפתחות עכירות בעדשת העין, תופעה המשבשת את המעבר של האור אל הרשתית שממוקמת בחלק האחורי של גלגל העין ופוגעת באיכות הראיה. 

ככול שנוקף הזמן מתגברת העכירות בעין, הראיה הולכת ומתדרדרת, והופכת למטושטשת ומעורפלת יותר ויותר. תסמיני מחלת הקטרקט הנם על פי רוב הדרגתיים ונוטים להתפתח לאורך שנים רבות, כשבשלבים ההתחלתיים המטופלים בדרך כלל אינם חשים בסימפטומים. התסמין השכיח ביותר של הקטרקט הוא ראיה מעורפלת ואו מטושטשת, כשלעתים יתכן מצב של ראיה לא ברורה באזורים מצומצמים בלבד בשדה הראיה.

 

תסמיני הקטרקט

סימפטומים נוספים יכולים, בין השאר, לכלול סנוור חריג או קשיי ראיה במקרים של שהייה באור בהיר במיוחד, כמו לדוגמה בימים שטופי שמש, וכן ראיה כפולה, הילה של אור בלילה סביב פנסי תאורה ברחוב ופנסי מכונית, צבעים הנדמים בגוון דהוי יותר וכדומה. כמו כן, פעולות כגון קריאה וצפייה בטלוויזיה הופכות לקשות בהשוואה לעבר ואנשים המרכיבים משקפי ראיה יחושו שהן אפקטיביות פחות.

מעבר לעובדה שהקאטרקט עלול לפגוע בהתנהלות היומיומית ובאיכות החיים, תסמיני הקטרקט יכולים לא אחת להיות דומים לתסמיניהן של מחלות עיניים אחרות. לפיכך חשוב שלא להשתהות יתר על המידה ולגשת לבדיקה אצל רופא העיניים עם הופעות התסמינים.

גורמי סיכון ודרכי טיפול מקובלות

הגורמים למחלת הקטרקט עדיין נחקרים, אך נמצאו מספר גורמים שעלולים להגביר את הסיכון ללקות במחלה, כגון היסטוריה של המחלה במשפחה, נטילה ממושכת של תרופות ממשפחת הסטרואידים, חשיפה בלתי מבוקרת של העיניים לשמש, תזונה לקויה ועישון. המחלה נוטה להתפתח גם בעקבות חבלה בעין ואצל חולי סכרת. 

בשלביה המוקדמים של המחלה, קיימת אפשרות לשיפור הראיה על ידי משקפיים ושימוש בתאורה הולמת בשעת קריאה, אולם האמצעים הללו יעילים לפרק זמן מוגבל. בשלבים המתקדמים של המחלה אין מנוס מפנייה אל ההליך הכירורגי. ניתוח הקאטרקט הנו ניתוח נפוץ שבמהלכו מוחלפת עדשת העין הטבעית העכורה בעדשה מלאכותית שקופה. מרבית מניתוחי הקטרקט נערכים כיום בהרדמה מקומית, ובתום הניתוח משוחרר המנותח לביתו.

 

כל מה שצריך לדעת על הקאטרקט

הקאטרקט מהווה את הגורם השכיח ביותר לירידה בראייה בקרב האוכלוסייה הבוגרת (כמחצית מהאנשים מעל גיל 75). אז מה זה בעצם קטרקט, מהם התסמינים וכיצד מטפלים בו? 

ד"ר חגי אביזמר מסביר שהעין מתאפיינת במבנה כדורי ומורכבת ממספר שכבות. מעטפת העין מכונה "לובן העין". מדובר בשכבה החיצונית של גלגל העין ששומרת על צורתו ומחוברת אל השרירים אשר מניעים את העין. בחלקה הקדמי של שכבת לובן העין ממוקמת הקרנית, רקמה שקופה וחזקה, דרכה חודרות קרני האור אל תוך העין, נשברות ומתרכזות. 

מאחורי הקרנית ממוקמת הקשתית המכילה פיגמנט המעניק לעין את צבעה ובמרכזה נמצא האישון. קרני האור שהתרכזו עוברות מבעד לאישון ונשברות שוב בעדשה, תוך שהן מתרכזות במוקד אחד. 

קרני האור שהתמקדו בעדשה פוגעים בקולטנים שברשתית, ואלו ממירים את קרני האור לאותות חשמליים אל המוח בעזרת עצב הראייה. העין דומה למעשה למצלמה, ולצורך שמירת תפקודה, העדשה חייבת להישאר שקופה. העדשה ניחנה גם ביכולת לשנות את צורתה ולהתקמר (אקומודציה), כדי לאפשר ראיה חדה במרחקים שונים. 

 

ירידה בשקיפות העדשה כתוצאה משינויים בהרכב החלבונים

עם הגיל מתרחשים בעדשה מספר שינויים, כשהראשון מתרחש על פי רוב החל מגיל 40 ומתבטא באבדן היכולת של העדשה לשנות את צורתה. התופעה גורמת לאיבוד יכולת הראיה לקרוב, מה שמאלץ אותנו להתחיל ולעשות שימוש במשקפי קריאה. במרוצת הזמן חלה גם ירידה בשקיפות העדשה כתוצאה משינויים בהרכב החלבונים, תופעה שמובילה להיווצרותו של הקאטרקט.

 

גורמים, תסמינים ודרכי טיפול

הקאטרקט מוגדר, למעשה, כתופעה טבעית הקשורה לגיל ולתהליך ההתבגרות. עם זאת, קיימים גורמי סיכון נוספים כגון מחלות ודלקות תוך עיניות, מחלות סיסטמיות (כמו סוכרת), טראומה בעקבות חבלות ישירות בעין, תרופות שונות או תורשה (קאטרקט מולד). 

התסמין העיקרי של הקטרקט הוא ירידה בחדות הראיה. תסמינים נוספים שעלולים להתלוות אליו כוללים, בין השאר, הילות, סנוור, ראיה כפולה, שינוי תדיר במספר המשקפיים וקושי בקריאה. 

הטיפול היחידי לקטרקט כיום הוא ניתוח שבמהלכו מוציאים את עדשת העין העכורה ומשתילים במקומה עדשה חליפית מלאכותית.