ניתוח קטרקט בלייזר - הדור הבא בתחום ניתוחי הקטרקט בישראל
הנתונים הסטטיסטיים מראים שיותר מ- 50% מהאוכלוסייה הבוגרת בגילאי 65 ומעלה סובלת מקטרקט, תופעה הגורמת לעכירות עדשת העין ושיבוש מעבר קרני האור, דבר המוביל לירידה בחדות הראייה עד לטשטוש מוחלט.
אלא מה, הקטרקט אינו גזירה משמים וניתן לחזור לחיים רגילים על ידי הליך כירורגי שבמהלכו מוחלפת העדשה העכורה בעדשה מלאכותית המשיבה את יכולת הראייה לצמיתות. ההתפתחות הטכנולוגית בעשורים האחרונים הובילה לקדמה גם בתחום הרפואה וכיום מבוצעים מרבית מניתוחי קטרקט באמצעות שימוש בלייזר.
ד"ר חגי אביזמר מסביר שניתוח קטרקט בלייזר מאפשר דיוק רב ביצירת החתך בעדשה העכורה, ומפחית את כמות האנרגיה שמושקעת על מנת לפרק את הקטרקט לפירורים, עובדה שיכולה בחלק מהמקרים להוריד את הסיכון לתופעות לוואי וסיבוכים.
ההבדלים שבין ניתוח קטרקט מסורתי לניתוח קטרקט בלייזר
כאמור, בניתוח הקטרקט מוחלפת עדשת העין הטבעית העכורה בעדשה מלאכותית חדשה. ככלל, ההליך הכירורגי מורכב מ- 4 שלבים שהם: ביצוע חתכים זעירים, יצירת פתח בקופסית העדשה, הוצאת העדשה הטבעית והחלפתה בעדשה מלאכותית.
בניתוח קטרקט מסורתי מבוצעים כל השלבים באופן ידני על ידי המנתח. בניתוח קטרקט בלייזר יצירת הפתח בעדשה והשלב הראשון בריסוק העדשה מתבצע בעזרת מכשיר הלייזר, ומבטיח דיוק רב בשלב זה של הניתוח. בהמשך
ריסוק העדשה והוצאתה נעשים באמצעות מכשיר שרוטט בתדירות של אולטרה סאונד (שיטת פאקואמולסיפיקציה), זאת לאחר הפרדת גרעין העדשה מהקרומים אשר עוטפים אותו. בניתוח קטרקט בלייזר שלבי הניתוח הראשונים מבוצעים בעזרת מכשיר לייזר מדויק, תוך הזנתו מראש בנתוני המטופל.
ניתוח קטרקט בשיטה המסורתית
ישנן שיטות שונות לביצוע הניתוח, בהן השיטה המסורתית הידנית וניתוח קטרקט בלייזר. בשיטה המסורתית מבצע המנתח חתך ידני באורך של כ- 7 מ"מ בחלק שבין לובן העין והקרנית, דרכו הוא שולף מתוך העין את גרעין העדשה בשלמותו. בשלב הבא שואב המנתח את קליפת עדשת העין ושייריה, ומשתיל במקומה את העדשה המלאכותית. עם סיום הניתוח נתפר החתך בתפרי ניילון. במקרים רבים עולה הצורך בתיקון אופטי לאחר הניתוח, וזאת ניתן לעשות בעזרת משקפיים או עדשות מגע.
ניתוח קטרקט בלייזר (מכונה בעגה הרפואית "פאקולייזר"), לעומת זאת, מהווה גישה מתקדמת שבאמצעותה נעשה חתך ניתוחי זעיר של כ- 2.5 מ"מ, שמפחית משמעותית את הסיכון לסיבוכים בעקבות הניתוח, מקצר את זמן ההחלמה, ומשפר משמעותית את תוצאת הניתוח, על מנת להגשים את ציפיות המטופלים.
שימוש בעדשות פרימיום לשחרור התלות במשקפיים
במהלכו של ניתוח קטרקט בלייזר, מסתייע המנתח בשלב הראשון במכשיר לייזר ליצירת החתכים בדופן העין ובעדשה. בהמשך משתמשים במכשיר הפאקואמולסיפיקטור, ובאמצעות אנרגיה על קולית מרסקים את גרעין הקטרקט לפירורים שנשאבים מייד. בתום שאיבת כל חלקיקי העדשה העכורה, מוחדרת אל העין העדשה המלאכותית כשהיא מקופלת, תוך שהיא נפרסת מאליה לאחר הכנסתה והחתך הזעיר שבוצע בניתוח נסגר מבלי שיש צורך בתפרים.
בשנים האחרונות נעשה בניתוחי הקטרקט הללו שימוש בעדשות פרימיום מולטיפוקליות ועדשות טוריות. העדשות המולטיפוקליות מאפשרות בו זמנית ראיה חדה הן מקרוב והן לרחוק, מה שפוטר את המנותח מהתלות במשקפיים, בעוד שהעדשות הטוריות (עדשות המשמשות לתיקון הצילינדר) מאפשרות למטופלים הסובלים מאסטיגמציה ראיה חדה גם ללא משקפיים.
המדריך המלא: ניתוח קטרקט בלייזר
סובלים מקטרקט בעין? המליצו לכם על ניתוח קטרקט בלייזר? ניתוח הקטרקט נחשב לאחד מסוגי הניתוחים השכיחים בארץ ובעולם, עם שיעורי הצלחה של 98%. בישראל בלבד מבוצעים מידי שנה כ- 70,000 ניתוחי קטרקט. ד"ר חגי אביזמר מסביר שהקטרקט מהווה מצב שבו הופכת עדשת העין הטבעית לעכורה.
מדובר בתהליך הדרגתי שהולך ומחמיר עם הזמן, וככל שהעכירות בעין מתגברת, יורדת גם איכות וחדות הראייה והופכת למטושטשת ומעורפלת. בשנת 2010 החלו לראשונה לעשות שימוש במכשיר הלייזר לצורך ביצוע ניתוחי קטרקט, זאת לאחר אישור של מנהל המזון והתרופות האמריקאי. בעניין זה, חשוב להבהיר שהשימוש מכשיר הלייזר איננו מיושם לכול אורך הניתוח, אלא מסייע למנתח בשלבים הראשונים בלבד.
ההבדלים שבין ניתוח קטרקט בלייזר לבין הניתוח המסורתי
אז מהו ההבדל בין ניתוח קטרקט בלייזר לבין הניתוח המסורתי? השלב ההתחלתי בניתוח הקטרקט מורכב מביצוע פתחים זעירים בעין, באזור המפגש של הקרנית ולובן העין, זאת כדי ליצור גישה אל העדשה העכורה לשם הסרתה. ניתן להשתמש במכשיר הלייזר לביצוע החתכים בקרנית, אם כי רוב המנתחים עדיין מעדיפים להשתמש בלייזר רק לשם ביצוע חתכים בקופסית העדשה ובעדשה עצמה.
בניתוח המסורתי יוצרים את הפתח בקופסית העדשה באופן ידני, בעזרת פינצטה או מחט מכופפת, כשבהמשך מרחיבים את הפתח בצורה מעגלית. בניתוח קטרקט בלייזר לעומת זאת, מייצבים תחילה את העין על ידי טבעת ואקום, כשלאחר מכן נעשה הפתח בקופסית באמצעות קרן לייזר ממוקדת מונחית מחשב. מכשיר הלייזר מבצע גם חתכים בעדשה עצמה, ובכך מקל על המשך הניתוח.
עוד בטרם הניתוח נדרש המנתח להזין במחשב את מיקומו המדויק, עומקו, אורכו ורוחבו של החתך במטרה להפחית את הסיכון לסיבוכים.
צמצום הסיכון לבצקת בקרנית בעקבות פגיעה בתאי אנדותל הקרנית
בניתוח קטרקט בלייזר נעשה הפתח בקפסולת העדשה באמצעות קרן הלייזר, מה שמבטיח שהפתח בקופסית העדשה עגול ומדויק באופן מרבי. לאחר יצירת גישה ישירה אל העדשה העכורה, מתאפשרת הסרתה מהעין.
בניתוח המסורתי מפורקת העדשה העכורה לחלקיקים קטנים על ידי מכשיר פאקואמולסיפיקציה. בניתוח קטרקט בלייזר מבוצע הליך זה של ריסוק העדשה באמצעות מכשיר הלייזר בתחילה, דבר המאפשר שימוש מופחת באנרגיה לפירוק העדשה הטבעית העכורה ועשוי לצמצם את הסיכון לבצקת בקרנית במהלך הניתוח.
השלבים הבאים הנם זהים בשתי השיטות וכוללים כאמור שימוש במכשיר אולטרה סאונד לצורך ריסוק ושאיבת חלקיקי העדשה העכורה (פאקואמולסיפיקציה), כשלאחר מכן מנוקה הקפסולה הנותרת מכול שרידי חומר העדשה שעוד נותרו, תוך הקפדה על שלמותה, ואליה מוחדרת העדשה המלאכותית החדשה.