כל מה שכדאי לדעת על טיפול בקטארקט


קטראקטסובלים מקטארקט? הומלץ לכם לגשת לניתוח? מעוניינים להצטייד במידע מקיף לקראת הניתוח? ד"ר חגי אביזמר מציין שמדובר באחד מסוגי הניתוחים השכיחים ביותר, כשבישראל בלבד מבוצעים מידי שנה למעלה מ- 70,000 ניתוחי קטארקט. 

הקטארקט הנו תהליך שבו העדשות הטבעיות של העיניים מתעכרות. תופעה זו עשויה להתפתח בעין אחת או בשתיהן, וגורמת לירידה בחדות ובאיכות הראייה. ניתן למנות מגוון גורמי סיכון להתפתחות של קטארקט, אך העיקרי שבהם הוא גורם הגיל. ככל שנוקפות השנים, עוברות העדשות תהליך טבעי של התבגרות, והן הופכות להיות פחות שקופות. השלכות התהליך באות לביטוי בדרך כלל בין גילאי 60 עד 70, אז מתפתחת פגיעה בראייה, שהולכת ומחמירה עם הזמן.

 

גורמי הסיכון להתפתחות הקטרקט

 

בנוסף לגיל קיימים מספר גורמי סיכון להתפתחות קטארקט: מחלות מטבוליות (כמו לדוגמה סוכרת), חבלות ישירות בעין, תרופות מסוימות (סטרואידים למשל), כמו גם סיבות תורשתיות. כנראה שחשיפה ממושכת לשמש ללא אמצעי הגנה נאותים מגדילה את הסיכון לפתח קטארקט. 

מאחר שהקטארקט מתרחש באופן הדרגתי, רבים מהמטופלים אינם מבחינים בו בשלביו המוקדמים.

עם זאת, ככל שהעכירות הופכת למשמעותית יותר, כך הולכת הראייה למטושטשת ומלווה בסנווּר, הופעת הילות אור בלילה, שינויים בראיית צבעים, ראייה כפולה, שינויים בראייה מקרוב וצורך תדיר בהחלפת המשקפיים. לעניין זה, ראוי להבהיר שההליך הכירורגי הוא הטיפול היחידי בקטארקט. במקרים מסוימים, ניתן לדחות את הניתוח לזמן מה על ידי החלפת משקפיים מידי כמה חודשים, אך בסופו של דבר הניתוח בלתי נמנע.

 

בדיקות רפואיות בטרם ההפניה לניתוח

 

ככלל, מומלץ שלא להמתין עד למצב של "קטארקט בשל", אלא לפנות לניתוח כבר עם הירידה באיכות הראייה. בשלבים המתקדמים של המחלה הופך הניתוח למורכב יותר בהיבט הטכני, כרוך בהחלמה ממושכת יותר ומגדיל את הסיכון לסיבוכים. 

כיוון שמרבית ניתוחי הקטארקט מתבצעים בהרדמה מקומית בלבד, בדרך כלל אין צורך בבדיקות כלליות כלשהן, וניתן להסתפק באישור רפואי כללי של רופא המשפחה. 

לעומת זאת הבדיקה לקראת הניתוח אצל רופא העיניים הינה מאוד יסודית ומעמיקה, וכוללת בדיקה מיוחדת להתאמת העדשה המלאכותית המושתלת בניתוח.  

ההרדמה המקומית נעשית על ידי ג'ל וטיפות אלחוש. הניתוח אורך בדר"כ 10 עד 20 דקות, ובמהלכו נשאבת העדשה הטבעית העכורה, ובמקומה מוכנסת עדשה מלאכותית. עם סיום הניתוח משוחררים המנותחים לביתם, לאחר זמן התאוששות קצר.