סובלים מקטרקט בעין ? קבלו את המידע המלא
מה זה קטרקט בעין? ממה הוא נגרם? מהם גורמי הסיכון וכיצד מטפלים בו? ד"ר חגי אביזמר מסביר שעדשת העין עשויה מרקמה גמישה ושקופה ואמונה על מיקוד קרני האור ברשתית העין. עובייה של העדשה כ- 5 מ"מ וקוטרה כ- 9 מ"מ בקירוב, והיא ממוקמת מאחורי האישון.
הגיל עושה את שלו והשנים חולפות, ועם זה אין ממש מה לעשות... יש מבוגרים בריאים ויש שפחות בריאים, אך אחת הבעיות האוניברסליות בגיל המבוגר היא קטרקט בעין.
כחלק מהתהליך הטבעי של ההזדקנות, הולכת העדשה והופכת לעכורה, תופעה המכונה "קטרקט" (ירוד). שכיחות התופעה עולה עם הגיל, והנתונים הסטטיסטיים מראים שאם שכיחותה היא כ- 10% בקרב מבוגרים בגילאי 60, שהרי שכיחותה מאמירה לכדי 50% בגילאי 75 ומעלה. כיום מהווה הקטרקט גורם מרכזי האחראי לירידה בכושר הראייה בגילאים מבוגרים.
הקטרקט כל כך נפוץ שסביר להניח שאתם או מישהו מקרוביכם יסבול מהבעיה במוקדם או במאוחר. ידוע שעישון מגביר את הסיכון לפתח קטרקט, כמו גם השמנת יתר, ומחלות כמו סכרת ומחלת כליות.
קצת על קטרקט בעין
קטרקט בעין הוא מצב שיש עכירות של עדשת העין שעלולה להוביל בהתחלה לשינוי במספר המשקפיים (רוחק ראייה או קוצר ראייה) אבל בהמשך לירידה בראייה, לסינוור ולכתמי צבע, ואף לכפל ראייה .
בקטרקט אפשר לטפל בעיקר על ידי ניתוח בו מוחלפת העדשה העכורה בעדשה מלאכותית. את הניתוח ניתן לבצע באופן ידני (צריך כמובן לעשות את זה במקצועיות), וניתן להסתייע היום בשיטה החדשנית יותר של חיתוך העדשה באמצעות לייזר. צריך לפנות למרפאת מומחים בתחום כדי לעשות את הניתוח ולסיים אותו בריאים יותר.
הסיבות להתפתחות תופעת הקטרקט גורמי סיכון
מעבר לגורם הגיל, קיימות מגוון סיבות נוספות להתפתחות של קטרקט בעין, כשברשימה זו ניתן למנות חשיפה לקרינה מייננת, חבלות בעדשת העין, דלקות עיניים כרוניות, סוכרת ושימוש ממושך בטיפות עיניים ותרופות מסוימות. גורמי סיכון להאצת עכירות העדשה כוללים שימוש ממושך בסטרואידים, חשיפה מוגברת לקרינת UV, מחלות מטבוליות, עישון ואלכוהול.גם מומים מולדים עשויים לעתים להוביל להתפתחות הקטרקט בגילאי הינקות והילדות (קטרקט מולד), לרוב בשל סיבות גנטיות.
תסמינים, אבחון ודרכי טיפול
קטרקט נוטה להתפתח בקצב שאינו אחיד ולאורך שנים רבות. בשלבים ההתחלתיים, עכירות העדשה קלה מאוד ובדרך כלל אינה מורגשת. עם הזמן הופכת העכירות למשמעותית ובאה לידי ביטוי במגוון תסמינים כמו ראייה מטושטשת, סנוור, שינוי בראיית צבעים וקושי בהבחנה בין גוונים.
מטופלים הסובלים מקטרקט בעין מתלוננים גם על ראייה כפולה באחת מהעיניים, ירידה באיכות הראייה בלילה והזדקקות לתאורה חזקה לצורך קריאה. התסמינים מופיעים בהתאם למיקום הקטרקט ורמת העכירות של העדשה. האבחון נעשה באמצעות בדיקה אצל רופא עיניים על פי עכירות העדשה, הירידה בחדות הראייה וקושי להבחין בקרקעית העין.
בשלבים ההתחלתיים של הקטרקט ניתן אמנם לשפר את הראייה באמצעות התאמת משקפיים, אך בשלב מסוים אין מנוס מפניה לטיפול כירורגי. ניתוח הקטרקט נחשב כיום לאחד מהניתוחים הנפוצים ביותר, עם שיעורי הצלחה מרשימים של 98%. הניתוח מבוצע בהרדמה מקומית ונמשך בין 30 - 15 דקות בממוצע. במהלך הניתוח מסירים את עדשת העין הטבעית העכורה וזו מוחלפת בעדשה מלאכותית. בסיום הניתוח משוחרר המטופל לביתו.
סוגים שונים של קטרקט
יש סוגים שונים של קטרקט בעין. יש קטרקט מולד (די נדיר) אותו מנתחים מיד לאחר הלידה. יש קטרקט גרעיני ויש קטרקט קורטיקלי (של קליפת העדשה), וקטרקט "בשל" מה שאומר שהעדשה מלבינה ונראית מקומטת ויכולה לעבור התנזלות ולגרום לדלקת תוך עינית וללחץ גבוה בעין. מצב כזה מצריך ניתוח דחוף.