סובלים מקטארקט? קבלו את המידע המלא


בישראל מבוצעים מידי שנה כ- 6070,000 ניתוחי קטארקט. מדובר, למעשה, באחד מסוגי הניתוחים הנפוצים ביותר בארץ ובעולם, עם שיעורי הצלחה של מעל ל- 98%, %! ובכול זאת, מומלץ תמיד להצטייד במידע כדי לדעת לקראת מה הולכים. 

ד"ר חגי אביזמר מסביר שהקטארקט ("ירוד" בעברית) איננו מוגדר כמחלה, אלא נחשב כחלק מהתהליך הטבעי של ההזדקנות. 

לאורך השנים מתרחש תהליך הדרגתי של התעכרות עדשות העין הטבעיות, מצב שמוביל לירידה באיכות ובחדות הראייה. התופעה עשויה יכולה להתפתח בעין אחת או בשתיהן (התפתחות אסימטרית בין שתי העיניים), ולעתים הסימן הראשון לקטארקט הוא שינוי ברפרקציה (שינוי בקוצר או רוחק ראייה). תופעות אחרות שקשורות בקטארקט ומלווה הן בראייה מטושטשת, פגיעה בראייה באפלה, אבחנה מוגבלת בצבעיםצבעים דהויים, בוהק, סנוור, כתמי צבע, כמו גם שינוי ברפרקציה (שינוי בקוצר או רוחק ראייה), כפל ראייה ועוד.

 

גורמי סיכון להתפתחות הקטרקט

גורם הגיל הוא הסיבה העיקרית להתפתחות הקטארקט, וההערכה היא שמעל למחציתשכמחצית מהאוכלוסייה בגילאי ה- 65 ומעלה סובלת מהתופעה בדרגות חומרה משתנות. 

יחד עם זאת, תהליך התעכרות העדשה עלול להתפתח בגילאים צעירים יותר, בעיקר בקרב אלו הלוקים במחלות סיסטמיות כדוגמת סוכרת, דרמטיטיס ואי ספיקת כליות כרונית וכן במקרים של דלקות עיניים כרוניות, חשיפה לקרינה מייננת, שימוש ממושך בסטרואידים וחבלה טראומטית לעין. 

בנוסף, מחקרים בתחום מעידים על קשרים גנטיים ברורים המעודדים את היווצרות התופעה. 

בשלבים הראשונים של הקטארקט, הירידה באיכות הראייה הנה מינורית, וניתן על פי רוב לשפרה בעזרת התאמת משקפיים. אלא שבמרוצת השנים מחריפה העכירות בעדשת העין עד שאין מנוס מפנייה לטיפול הניתוחי.

 

כיצד מתבצע ההליך הניתוחי?

הטכניקה הנפוצה ביותר כיום לביצוע ניתוח הקטארקט מכונה פאקואמולסיפיקציה (בקיצור "פאקו"). הניתוח, שאורכו נע בין 15 - 30 דקות בממוצע, מבוצע על פי רוב בהרדמה מקומית, למעט מקרים ספציפיים שבהם יש הכרח כלשהו לעריכת ההליך בהרדמה כללית. 

במהלך הניתוח מבצעים בשולי הקרנית חתך זעיר ודרכו ושואבים אל מחוץ לעין את העדשה הטבעית העכורה, זאת לאחר שמפרידים אותה בעדינות מיתר רכיבי מבנה העין ומפוררים אותה בעזרת גלים על קוליים. העדשה הטבעית נשאבת באמצעות מחט חלולה זעירה, ובהמשך, מחדירים מבעד לאותו החתך את העדשה המלאכותית החדשה.

העדשה מוכנסת אל תוך העין כשהיא במצב מקופל ונפרשת בתוכה בהתאמה מלאה למבנה העין. עם סיום הניתוח חובשים אתמניחים מגן על העין והמטופל מועבר לחדר ההתאוששות, כשבתום שהות קצרה תחת השגחה משוחרר המנותח לביתו.