מהו קטרקט בעין , מהם התסמינים וכיצד מטפלים בזה?


במידה והנכם מעל לגילאי ה- 50 וחשים שישנה ירידה באיכות הראיה, יתכן ואתם סובלים מקטרקט בעין. אז מהו בעצם קטרקט בעין, ממה הוא נובע, מהם תסמיניו וכיצד מטפלים בזה? 
ד"ר חגי אביזמר מסביר שעדשת העין ממוקמת מאחורי האישון, ותפקידה לרכז את קרני האור ולדאוג שהן תישברנה בדיוק על מרכז הרשתית. 

 

הקטרקט (בעברית "ירוד") מהווה, למעשה, מצב שבו מאבדת עדשת העין משקיפותה והופכת בהדרגה לעכורה. תופעה זו מלווה במגוון תסמינים: בשלבים הראשונים עשוי האדם להבחין שעליו להחליף את מספר המשקפיים בתדירות גבוהה יותר בהשוואה לעבר, כשלעתים מדובר בפרק זמן של חודשים ספורים בלבד, תוך כדי טשטוש מתגבר בראיה על אף השימוש במשקפיים מעודכנים.

הקטרקט גורם בהדרגה לטשטוש בראייה, שעם הזמן הולך ומחמיר, הגוונים והצבעים הופכים לדהויים ועמומים וישנה תחושה של סנוור ובוהק, בפרט בימים שמשיים מלאי אור ובשעת נהיגה בלילה. לעתים מופיעה גם כפילות בראייה באחת מן העיניים ועולה הצורך בתאורה חזקה יותר כדי לקרוא.

 

מהן הסיבות להתפתחות הקטרקט? 

הגורם המרכזי להיווצרות של קטרקט בעין הוא הגיל. מדובר בתהליך טבעי שמתחיל על פי רוב בעשור השישי לחיים, ועדשת העין הולכת והופכת לעכורה יותר ככול שמתבגרים. עם זאת, במקרים מסוימים עלול הקטרקט להופיע בגילאים מוקדמים יותר, ולפעמים על רקע תורשתי. זאת ועוד, ישנו סוג אחר של קטרקט שהוא קטרקט מולד המופיע אצל יילודים על רקע גנטי ומחלות מולדות.

גורמי הסיכון לקטרקט בעין כוללים חשיפה ממושכת לשמש, דלקות תוך עיניות מסוגים מסוימים, מחלות כדוגמת סוכרת, תרופות ממשפחת הסטרואידים, כמו גם פציעות באזור הפנים וחבלות ישירות לעין בעקבות תאונות דרכים ותאונות ספורט, למשל. בשלבי המחלה ההתחלתיים ניתן, אמנם, לטפל באמצעות החלפת משקפיים, אולם זה רק עניין של זמן עד שיעלה הצורך בניתוח. 

 

מהו קטרקט בעין ומהם התסמינים

דרכי הטיפול המקובלות

בעבר היה נהוג להמתין עד למצב של קטרקט בשל, מצב שבו העכירות גרמה לעיוורון כמעט מלא. הסיבה לכך נבעה ממורכבותו של הניתוח דאז, שהיה כרוך בסיבוכים רבים ואשפוז ממושך. בעידן העכשווי של ניתוחים מתקדמים בלייזר, נהוג לנתח בשלב שבו מוביל הקטרקט לפגיעה בתפקוד היומיומי כמו קריאה, צפייה בטלוויזיה ונהיגה. מדובר בדרך כלל בניתוח אמבולטורי זעיר פולשני, שנעשה בהרדמה מקומית בטכניקה המכונה "פאקואמולסיפיקציה". אורכו של הניתוח נע בין 15-30 דקות והוא אינו מצריך אשפוז.