מה זה קטארקט?


מה זה  קטארקטהקטארקט היא מחלת עיניים נפוצה בייחוד בגיל השלישי שיש לה סימפטומים שונים ומגוונים הקשורים לירידה באיכות הראייה. אנשים החושדים כי מתפתח להם קטארקט באחת העיניים לרוב יתלוננו על ירידה באיכות הראייה, טשטוש ראייה ואף על ראייה כפולה וחוסר בהירות.

סימפטומים נוספים של קטארקט יכולים להיות הסתנוורות או 'הילה' סביב מקומות מוארים, כמו גם קשיים בראייה למרחק וראייה דהויה ולא ברורה. תסמינים אחרים של קטארקט הם ירידה ביכולת לראות בלילה, צורך תכוף להחליף משקפיים, ראייה כפולה בעין אחת, שינוי בראיית צבעים.

אם חשתם באחד הסימפטומים הללו כדאי לגשת לרופא העיניים שיבדוק את הסימפטומים ויאבחן את הסבירות להתפתחות של קטארקט. לעתים תישלחו לבדיקות נוספות ובמידת הצורך הרופא ימליץ על הליך כירורגי של ניתוח קטארקט.

מה ניתן לעשות במקרה של קטארקט?

 במקרה כזה חשוב לפנות למומחה קטארקט, על מנת לבצע את ההליך הכירורגי במהירות וללא תקלות.

הטיפול בקטארקט הינו ניתוח קל ומהיר יחסית המבוצע על ידי מנתח קטארקט ונמשך כ- 15-20 דקות בממוצע. במהלך הניתוח מסירים את העדשה העכורה, ומשתילים במקומה עדשה חדשה. במקרים הדורשים זאת, ניתן להשתמש בעדשת פרימיום מתקדמת, המושתלת במהלך הניתוח לתיקון הראייה.

ניתוח קטרקט הוא תהליך כירורגי קצר - בשלב ראשון מתבצע חתך מיקרוסקופי זעיר המאפשר להחדיר מכשיר אולטראסאונד השואב את רסיסי עדשת העין העכורה, ובשלב השני מכניסים עדשה מלאכותית רגילה או פרימיום. תשתחררו הביתה ללא חבישה וללא תפרים ובמהרה לתפקוד מלא ורגיל.

 

כיוון שהניתוח מבוצע בלייזר ניתן להשיג דיוק במיקום הפתחים בקרנית, יצירת פתח עגול ומדויק בקופסית העדשה, ואפשרות למיקום מדויק יותר של העדשה המלאכותית. הניתוח מבוצע בהרדמה מקומית באמצעות טיפות אלחוש לעיניים והמטופל אינו חש בכאב. במהלך הניתוח המטופל ער, ובתום ההליך העין לא נחבשת. לאחר מנוחה קצרה המטופל משתחרר לביתו.

אובחנתם עם קטארקט? יש פתרון!

 קטארקט הוא הסיבה הנפוצה ביותר בישראל לירידה בראייה. כחמישית מבני 60 ומעלה וכמחצית מבני 75 ומעלה סובלים מקטארקט. עם זאת, חשוב לציין כי קטארקט יכול גם להופיע בגילאים צעירים יותר. קטארקט הוא מצב של התעכרות עדשת העין. העדשה שלנו מונחת בתוך העין מאחורי האישון ותפקידה למקד את האור הנכנס לעין. במקרה של התפתחות קטארקט, חלק מהעדשה או כולה נעכרים. התהליך הזה גורם לראייה מטושטשת או אפילו לראייה כפולה. עם התפתחות הקטארקט בעין, העיניים הופכות לרגישות יותר לאור וחשים בצורך מתמיד במשקפיים חדשים.

הסימפטומים של קטארקט יכולים להיות שונים ומגוונים כמו: ירידה באיכות הראייה, טשטוש ראייה, ראייה כפולה וחוסר בהירות. לעיתים חולים מדווחים על הסתנוורות או 'הילה' סביב מקורות אור. אבחון וזיהוי של קטארקט הוא חשוב כיוון שעדשה עכורה גורמת להפרעה בראייה, מצב שעלול להיות מסוכן בנהיגה ומפריע בתפקוד כללי.

 

איך מטפלים בקטארקט?

 במקרה הצורך רופא העיניים שלכם ימליץ על הליך כירורגי של ניתוח קטארקט. זהו הליך כירורגי נפוץ, הנעשה אצלנו במהירות ובמקצועיות רבה, ללא כאבים ובתום ההליך המטופל חוזר לביתו. חשוב לפנות למנתח  קטרקט מנוסה על מנת לבצע את ההליך הכירורגי במהירות ובקלות!

ד"ר אביזמר, אחראי בבית חולים וולפסון על תחום ניתוחי הקטארקט והקרנית, ומבצע את כל ניתוחי הקטארקט המודרניים, והשתלות הקרנית בטכניקות החדשות ביותר. המרפאה שלנו מצוידת בציוד החדיש ביותר לאבחון קטארקט ובדיקה לצורך תכנון אופטימלי של ניתוח הקטארקט. הציוד כולל בין השאר מכשיר לבדיקת רפרקציה ממוחשבת, מתקן ממוחשב למדידת לחץ תוך עיני, ומכשיר ביומטריה חדיש, הכולל בתוכו מיפוי קרנית.

 

ד"ר אביזמר, מומחה לניתוחי קרנית ומקטע קדמי, מנהל שירות הקטרקט במרכז הרפואי וולפסון בחולון, וחבר הוראה בדרגת מרצה בכיר קליני בפקולטה לרפואה של אוניברסיטת תל אביב..