כל מה שכדאי לדעת על ניתוח קטרקט
הומלץ לכם לגשת לניתוח קטרקט? ד"ר חגי אביזמר מסביר שהקאטרקט הנה מחלה שבאה לביטוי בעכירות של עדשת העין. בעין בריאה, עדשת העין צלולה ושקופה לחלוטין ומאפשרת קבלת תמונה ברורה וחדה, בעוד שבעין שבה התפתח קטרקט משבשת העכירות את מעבר האור אל הרשתית וגורמת לפגיעה בראיה. טשטוש הראיה הולך ומחמיר ככל שהעכירות בעין מתגברת.
מחלת הקטרקט נחשבת לשכיחה במיוחד ומהווה את אחת מהסיבות המרכזיות לירידה בראיה ברחבי העולם המערבי, וגורם עיקרי לעיוורון במדינות מתפתחות. מחקרים מראים שעד כ- 50% בקרב האוכלוסייה בגילאי 65 ומעלה סובלת מקטרקט בעין אחת או בשתי העיניים והיא הופכת לנפוצה יותר עם העלייה בגיל.
תסמיניה של המחלה
על פי רוב הקטרקט מתפתח בהדרגתיות במשך שנים רבות, ועדשות העיניים הופכות אט-אט ליותר ויותר עכורות. בשלביה ההתחלתיים של המחלה, החולים בדרך כלל אינם חשים בסימפטומים, אולם עם הזמן הופכת הראיה למעורפלת או מטושטשת ושהייה באור בהיר או מעומעם משפיעה על טיב הראיה וגורמת לסנוור חריג.
ישנו גם שינוי בראיית צבעים והם נדמים ברורים פחות ודהויים. כמו כן, יכולת הראייה בלילה מתדרדרת וחולים המרכיבים משקפיים זקוקים להחלפת המשקפיים באופן תדיר. בשלבים ההתחלתיים של הקטרקט, ניתן להסתפק בהחלפת משקפיים מידי כמה חודשים ובמעקב בלבד, כול עוד שגרת חייו ואיכות חייו של המטופל אינה נפגעת. עם זאת, בשלב מתקדם יותר, אין מנוס מלהפנות את המטופל לניתוח קטרקט.
כיצד מתבצע ניתוח הקטרקט?
ככלל, בניתוח קטרקט מוציאים את עדשת העין העכורה ומחליפים אותה בעדשה מלאכותית. ההליך הניתוחי מבוצע על פי רוב תחת הרדמה מקומית ואורכו בין 40 - 20 דקות. הניתוח אינו כואב, ורוב המטופלים אף אינם חשים באי נוחות כלשהי. במקרים נדירים יחסית הניתוח נערך תחת הרדמה כללית (ילדים, קושי בתקשורת עם המטופל, חרדה גדולה).
עדשת העין הטבעית נשאבת דרך חתך זעיר באורך של 2.5 - 2 מילימטרים ובמקומה מוזרקת העדשה המלאכותית כשהיא מקופלת. לאחר החדרתה, נפרשת העדשה החדשה למלוא גודלה בתוך העין. עד לא מכבר, נהוג היה לבצע את כל שלבי הניתוח באופן ידני. בשנים האחרונות נכנסה לשימוש טכנולוגיה של לייזר לחיתוך העדשה בעין כהכנה לניתוח הוצאת הקאטרקט (פאקולייזר). הטכנולוגיה הזו יכולה לשפר את הדיוק ביצירת החתך בעדשה, וכיום מנתחים רבים ממליצים למטופליהם לעבור את הניתוח תוך שימוש בטכנולוגיה הזו.
מהו ניתוח קטרקט?
קוטרה של עדשת העין הוא כ- 9 מ"מ ועוביה כ- 4 מ"מ בלבד. הקטרקט הנו מצב שבו הופכת העדשה בהדרגה לעכורה וכתוצאה מכך חלה ירידה באיכות ובחדות הראייה. הדבר בא לביטוי בטשטוש הראייה ובתסמינים נלווים כגון רגישות לאור, סנוור, הילות, נטייה לקוצר ראייה, שינוי במספר המשקפיים באופן תדיר, ראייה כפולה וקושי בראיית לילה ואו באור חזק.
ד"ר חגי אביזמר מציין שניתוח קטרקט נחשב לאחד מהניתוחים הנפוצים ביותר בארץ ובעולם, כשמדי שנה מבוצעים בישראל בלבד למעלה מ- 5570,000 ניתוחים. ניתוח קטרקט נחשב גם לבטוח מאוד, עם הצלחה בשיעור של כ- 98%. ניתוח זה מתבצע לרוב בהרדמה מקומית, ובמהלכו מוחלפת עדשת העין העכורה בעדשה מלאכותית חליפית.
ניתוח בשיטת הפאקואמולסיפיקציה
ישנן מספר שיטות לביצוע ניתוח קטרקט, כשהמקובלת והנפוצה ביותר כיום היא שיטה המכונה "פאקואמולסיפיקציה", שבה נעשה שימוש במכשיר אולטרה סאונד זעיר לפירוק גרעין העדשה באמצעות וויברציות על קוליות. בשלב שלאחר מכן נשאבים חלקיקי העדשה הטבעית ומחדירים במקומה עדשה מלאכותית צלולה.
טכניקה זו מותאמת ליישום בקרב רוב המטופלים ומאפשרת את ביצוע ההליך הכירורגי דרך חתך מזערי וללא כול צורך בתפרים. בהקשר זה, חשוב להבהיר שהשתלת העדשה המלאכותית מבטלת אמנם את תסמיני הקטרקט, אך אין בה בכדי לבטל את התלות במשקפיים עבור אלו שזקוקים להם.
בשנים האחרונות קיימות בתחום עדשות מתקדמות מולטיפוקליות וטוריות, המאפשרות לטפל בו זמנית הן בקטרקט והן באסטיגמציה, קוצר ראייה או רוחק ראייה, ובכך להפחית לאחר הניתוח את התלות במשקפים. העדשות המתקדמות מיוצרות בהזמנה אישית על פי נתוני העין הספציפיים של המטופל.
ניתוח קטרקט בלייזר
אחד מפיתוחי שיטת הפאקואמולסיפיקציה הוא ניתוח קטרקט בלייזר. מדובר בטכנולוגיה שבאמצעותה מתבצעים שלבי הניתוח הראשונים תוך הסתייעות בקרן לייזר מונחית מחשב. כחלק מההכנות לניתוח, מזין המנתח במכשיר הלייזר את מיקום הפתח, אורכו, רוחבו ועומקו המדויקים, כך שחיתוך הקרום הקדמי שעוטף את העדשה מדויק ביותר.
בהמשך, יוצרים פתחים בקרנית בעזרת קרן הלייזר ומפרקים את העדשה לחלקים קטנים לצורך הסרתה מהעין. ריסוק העדשה באמצעות קרן הלייזר מאפשרת שימוש באנרגיה פחותה. המשך הניתוח הנו זהה בשתי השיטות ומורכב משאיבת חלקיקי העדשה הטבעית, ניקוי שרידי חומר העדשה והכנסת העדשה המלאכותית אל העין במצב מקופל, תוך שהיא נפרשת לאחר הכנסתה בהתאמה למבנה העין.