כל מה שחשוב לדעת על קטרקט בעין


קטרקט בעיןמהו קטרקט בעין? ממה הוא נגרם? מהם התסמינים ואיך מטפלים? ד"ר חגי אביזמר מסביר שתפקיד העדשה הוא למקד את קרני האור שחדרו אל העין ולכוונן אל הרשתית. הרשתית שממוקמת בחלקו האחורי של גלגל העין, אחראית לקליטת קרני האור וממירה אותן לאותות חשמליים, המועברים אל המוח על ידי עצב הראיה. במצב תקין, עדשת העין שקופה לחלוטין, מה שמאפשר לנו לראות באופן חד וברור. 

קטרקט בעין (בעברית ירוד) הוא תופעה שכיחה שבה מתפתחת עכירות בעדשת העין שגורמת להפרעה בראייה. ככל שהעכירות הולכת ומחמירה, כך גם יורדת חדות הראייה. ישנם מספר גורמים להיווצרותו של הקטרקט, כשהנפוץ שבהם הוא הגיל. לאורך השנים הופכת העדשה לעכורה יותר כחלק טבעי מתהליך ההזדקנות, כך ששכיחות התופעה עולה עם הגיל.

 

גורמי סיכון ותסמינים

ברשימת גורמי הסיכון לקטרקט בעין נמנים הגנטיקה (כמו קטרקט מולד), מחלות עיניים וניתוחים תוך עיניים, מחלות סיסטמיות (דוגמת סוכרת, דרמטיטיס ואי ספיקת כליות כרונית),

טראומה לעין בעקבות פגיעות ופציעות, וכן חשיפה ממושכת לשמש, תרופות וטיפות עיניים. הקטרקט מתפתח על פי רוב באופן הדרגתי ובקצב בלתי אחיד, ואיננו מלווה בכאב. 

התסמינים להופעתו כוללים טשטוש וכפילות בראייה, סנוור ממקורות אור שונים, ירידה בראייה למרחק ובשעות הלילה, קושי בהבחנה בין גוונים וכתמים בשדה הראייה. בשלבים ההתחלתיים, ניתן להתמודד עם הירידה בראייה על ידי התאמת המשקפיים מחדש. עם זאת, במוקדם או במאוחר יעלה הצורך בפניה להליך הכירורגי.

 

טכניקות לביצוע ניתוח הקטרקט

ניתוח קטרקט בעין נחשב לאחד מהניתוחים הנפוצים והבטוחים ביותר ברחבי העולם, עם מעל ל- 98% הצלחה. הניתוח מתבצע בדרך כלל בהרדמה מקומית, ובמהלכו מסירים את העדשה הטבעית העכורה ומשתילים במקומה עדשה מלאכותית. הניתוח אורך זמן קצר (בד"כ עד חצי שעה), ומרבית המנותחים משתחררים לביתם מיד לאחר הניתוח, ומוזמנים לביקורת ביום שלמחרת. 

קיימות מספר שיטות לביצוע הניתוח כשהמקובלת ביותר היא שיטת הפאקואמולסיפיקציה. בטכניקה הזאת עושים שימוש במכשיר שמרסק ושואב את גרעין העדשה באמצעות וויברציות על-קוליות. שיטה זו מאפשרת את הוצאת העדשה העכורה דרך חתך מזערי וללא כל צורך בתפרים. 

טכניקות נוספות הן השיטה הידנית, המיושמת במקרים ספציפיים בלבד שבהם לא ניתן לבצע את הניתוח בדרכים אחרות, וניתוח קטרקט בלייזר שבו החיתוך הראשוני וחלק מהחתכים הנוספים נעשים תוך שימוש בלייזר, כשהמשך הניתוח מיושם בשיטה הרגילה.