כל מה שחשוב לדעת לפני שפונים לניתוח קטרקט בלייזר
מידי שנה מבוצעים בישראל בלבד מעל ל- 70,000 ניתוחי קטרקט, מה שמדרג אותם ברשימת הניתוחים הנפוצים ביותר בארץ ובעולם. נכון להיום קיימות מספר טכניקות שונות לביצוע הניתוח, כשניתוח קטרקט בלייזר נחשב לדבר החם בתחום ניתוחי העיניים .אז מהו בעצם הניתוח הזה, במה הוא נבדל מהטכניקות האחרות והאם יש לו יתרונות משמעותיים על פני שאר השיטות?
ד"ר חגי אביזמר מציין שהשיטה הוותיקה לניתוח קטרקט היא שיטה המכונה "מינינוק". מדובר בטכניקה ידנית שהייתה נהוגה עד לתחילת המאה הנוכחית. כיום נפוצה שיטה זו בעיקר במדינות עולם שלישי, ובעולם המערבי נעשה בה שימוש רק במצבים שבהם הקטרקט בשלב מתקדם ביותר, כשישנו קושי טכני ביישום השיטה הרגילה.
שיטת הפאקואמולסיפיקציה
בניתוח הקטרקט הידני, גרעין העדשה מוצא בשלמותו מבעד לחתך בגודל של כ- 6 עד 7 מ"מ. בתום ההליך, נעשה בדרך כלל שימוש בתפרים. השיטה המקובלת כיום לביצוע ניתוח הקטרקט היא שיטת הפאקואמולסיפיקציה, שעושה שימוש במכשיר הפועל על בסיס גלים אולטראסוניים לפירוק גרעין העדשה ושאיבת חלקיו.
הניתוח מתבצע בהרדמה מקומית ואורכו כ- 10-20 דקות, כשבסיומו מניחים על העין המנותחת מגן מפלסטיק להגנה מפני מכות וחבלות. ניתוח קטרקט בלייזר מהווה למעשה את אחד מפיתוחיה של טכניקת הפאקואמולסיפיקציה. מכשיר הלייזר אושר לראשונה לשימוש בשנת 2010 על ידי מנהל המזון והתרופות האמריקאי עבור ביצוע ניתוחי קטרקט, ומאז ועד היום השימוש בו הולך ומתרחב בהדרגה.
ההבדלים שבין הניתוח המסורתי לבין ניתוח קטרקט בלייזר
יודגש שעל אף הכינוי המרשים שדבק לטכניקה זו, ניתוח קטרקט בלייזר אינו מבוצע כולו באמצעות מכשיר הלייזר, אלא רק בשלבים מסוימים במהלך הניתוח. עוד בטרם הניתוח מסתייע המנתח במכשיר הלייזר כדי לבצע חתך מאוד מדוייק בקופסית העדשה, ובגרעין העדשה על מנת לרכך את הקטרקט. ניתן במקרים מסויימים להשתמש בלייזר כדי לתקן אסטיגמטיזם (צילינדר), ולהוריד עוד יותר את התלות במשקפיים לאחר הניתוח.
לאחר טיפול הלייזר מתבצע המשך הניתוח בשיטת הפאקואמולסיפיקציה הרגילה, ובמהלכו שואבים ומסירים את חלקיקי העדשה בעזרת מכשיר האולטרה סאונד ומשתילים את העדשה המלאכותית במקום העדשה הטבעית העכורה שהוסרה. חשוב להבהיר שחלק מהמחקרים אשר השוו בין שתי הטכניקות הראו עדיפות כלשהי לשימוש בלייזר, בעוד שבמחקרים אחרים לא הוכח יתרון לניתוח בלייזר על פני הניתוח המסורתי, לא מבחינת תוצאות הראייה ולא מבחינת שיעור הסיבוכים הניתוחיים.