המדריך המלא: סימפטומים של קטרקט


סימפטומים של קטרקטהקטרקט נחשב לאחת ממחלות העיניים השכיחות ביותר בגיל השלישי, ועל פי הנתונים הסטטיסטים כ- 30% מהאוכלוסייה בגילאי 65 ומעלה סובלים מהמחלה. מדובר בעכירות שמתפתחת בעדשת העין, וזו משבשת את המעבר התקין של האור אל הרשתית שנמצאת בחלק האחורי של גלגל העין וגורמת לפגיעה בראיה.

ד"ר חגי אביזמר מסביר שהקטרקט נוטה להתפתח באטיות ובהדרגה ואינו גורם כאב. בשלב ההתחלתי פוגעת העכירות באזור מצומצם של העדשה, כך שהחולה אפילו אינו מודע לפגיעה בראיה. 

עם זאת, ככל שנוקף הזמן, העכירות מתפשטת, והיא מעוותת ומערפלת שטחים נרחבים יותר בשדה הראיה. הסימפטומים של קטרקט כוללים, בין השאר, ראיה מטושטשת ומעורפלת, קושי הולך וגובר בראיה בלילה, רגישות יתר לאור, סנוור והילות בוהקות סביב מקורות אור כגון פנסי תאורה, פנסי רכב, תאורה מלאכותית וקרני שמש.

הסימפטומים של קטרקט יכולים להיות  גם ראיה כפולה באחת מהעיניים, כתמי צבע מעל למשטחים, גוונים שהופכים לדהויים והזדקקות לתאורה חזקה יותר לצורך לקריאה. מאחר והראייה משתבשת, עולה הצורך בהחלפת מספרי המשקפיים בתדירות גבוהה.

 

סוגים שונים של קטרקט תלוי גיל

 

קיימים כמה סוגים שונים של קטרקט, אך הסוג השכיח ביותר, הנו, כאמור, קטרקט תלוי גיל. 

את הקטרקט ניתן לסווג לשלוש קטגוריות בולטות שהן: קטרקט גרעיני, קטרקט קורטיקלי וקטרקט סאב- קפסולרי אחורי. 

 

קטרקט גרעיני

הקטרקט הגרעיני נחשב לסוג הקטרקט הנפוץ ביותר. מדובר בעכירות פיזיולוגית של עדשת העין שמתפתחת במרכז העדשה ומתגברת עם העלייה בגיל. הקטרקט הגרעיני מאופיין בהתקדמות אטיתאתית מאוד ואסימטרית בין שתי העיניים. 

 

קטרקט קורטיקלי וקטרקט סאב- קפסולרי

בעוד שהקטרקט הגרעיני מוביל בהדרגה להצהבה בעדשת העין שגורמת בשלביה המתקדמים לערפול וקשיי ראייה חמורים, הקטרקט הקורטיקלי מתפתח באזורים ההיקפיים (קורטיקלים) של העדשה כפסים או ככתמים. אלו מתפשטים באטיות אל עבר מרכז העדשה. הסימפטומים של קטרקט מסוג זה כוללים סנוור ופגיעה בראיית לילה. זאת כיוון שבזמן התרחבותם של האישונים בחושך, קרני האור נתקלות בכתמים העכורים שסביב העדשה ונשברות באופן רנדומלי. 

קטרקט סאב- קפסולרי אחורי פחות שכיח יחסית, ונובע בעקבות נדידת תאים למעטפת (קפסולה) האחורית של העין. קטרקט זה עלול להופיע גם בקרב אוכלוסיה צעירה, וגם כתוצאה מחבלות שונות. הוא נחשב למפריע ומטריד במיוחד, כשהתלונה השכיחה בקרב הסובלים היא על סנוור רב בשעות היום, וקושי מתגבר בקריאה.