הליך ההחלמה מניתוח קטרקט
ניתוח הקטרקט יחסית קצר ואורכו הממוצע כ- 15 דקות. מיד בתום הניתוח מועבר המנותח לחדר ההתאוששות למשך כמחצית השעה. לאחר הניתוח העין מכוסה בדרך כלל במגן פלסטיק עד לביקורת של הרופא המנתח ביום שלמחרת.
ד"ר חגי אביזמר מציין שבשלב זה המנותח עלול לחוש אי נוחות בעין עם צריבה, דמעת, כאב קל, ותחושת גוף זר. אם קיים צורך (וברוב המקרים אין צורך) ניתן לקבל מהצוות הרפואי טיפול תרופתי אנלגטי (אקמול, אופטלגין, אדוויל, וכדומה). לאחר שחרורו הביתה ועד לביקורת ביום שלמחרת, במידה והמנותח חש כאבים שמחמירים ואו כאבי ראש עזים המלווים בבחילות והקאות, עליו לפנות לרופא המנתח ללא דיחוי.
כמו כן, בתום הניתוח האישון עדיין מורחב, והוא נשאר כך למספר ימים בדרגה זו או אחרת. דבר זה גורם לסינוור, טשטוש ראייה וראיית הילות סביב מקורות אור, ולעתים יש תחושה שרואים את "שולי העדשה" המושתלת. מדובר בתופעה אופטית נורמלית האמורה לחלוף בתוך ימים ספורים עם התכווצות האישון לממדיו הרגילים.
גורמים המשפיעים על הליך ההחלמה
הסטטיסטיקה מראה שההחלמה מניתוח קטרקט הנה על פי רוב מהירה ונטולת סיבוכים משמעותיים, עם שיעורי הצלחה של מעל ל- 98%.
יחד עם זאת, חשוב להבהיר שההחלמה מניתוח קטרקט וקצב השיפור בחדות הראייה בעקבות הניתוח מושפעות במידה רבה ממצב הרשתית, הקרנית ועצב הראייה, אך גם מההקפדה של המטופל על ההנחיות שניתנו לאחר הניתוח. חשוב גם לקחת בחשבון שכמו בכל הליך כירורגי, גם זמן ההחלמה מניתוח קטרקט שונה מאדם לאדם. ישנם מנותחים המדווחים על שיפור בחדות הראייה בתוך שעות ספורות מסיום הניתוח, בעוד שאצל אחרים מתמשך התהליך אפילו מספר שבועות.
עם שחרורו מהניתוח מקבל המנותח זימון לביקורת ראשונה במרפאת העיניים למחרת היום. מדובר בביקורת חיונית, לפיכך חשוב להקפיד ולהגיע אליה.
הנחיות כלליות להמשך טיפול ומעקב
במהלך ההחלמה מניתוח קטרקט, אין לשפשף את העין או להפעיל עליה לחץ ואין להרטיב את אזור החבישה. לאחר הביקורת הראשונה, חשוב להקפיד על ההנחיות של רופא העיניים בנוגע להמשך טיפול ומעקב, ובפרט ההנחיות הנוגעות לאופן הזלפת טיפות העיניים. במשך שבוע ימים ממועד הניתוח, יש להקפיד ולהשתמש במגן הפלסטיק בזמן השינה, זאת במטרה להגן על העין.
במשך כחודש ימים מהניתוח, יש להימנע מפעילות הכרוכה במאמץ גופני חריג, כמו פעילות ספורטיבית מאומצת או הרמת משאות כבדים, וכן מרחצה בים ובבריכה, איפור העין ושימוש במייבש שיער. ניתן להתקלח ולחפוף שיער, אך חשוב להיזהר מזרם מים חזק או חדירת סבון לעין. במקרים של אודם בעין, נפיחות, כאבים, הפרשות מוגלתיות, ירידה פתאומית בראייה או ראיית כתמים או הבזקי אור, חובה לפנות לחדר מיון או לרופא עיניים זמין באופן מידי.