מה זה קטרקט בעין? מהם התסמינים ואיך מטפלים?
הקטרקט (ירוד בעברית) נמנה ברשימת הגורמים העיקריים לירידה בראיה ברחבי העולם, ובפרט במדינות מתפתחות, ומחקרים שנעשו בתחום מראים ש- 30% מהאוכלוסייה המבוגרת סובלת מהתופעה. אז מה זה בעצם קטרקט בעין? איך הוא נגרם? מהם התסמינים וכיצד מטפלים?
ד"ר חגי אביזמר מציין שעדשת העין עשויה רקמה שקופה וגמישה והיא ממוקמת מאחורי האישון. תפקידה למקד את קרני האור אשר חדרו אל העין ולכוונם לעבר הרשתית. קרני האור נקלטים על ידי הרשתית ומומרים לאותות חשמליים בטרם העברתם אל המוח.
עם השנים וכחלק מתהליך ההזדקנות הטבעי, מתחילה העדשה לאבד בהדרגה משקיפותה והופכת להיות עכורה. זוהי למעשה התופעה המכונה "קטרקט", ושכיחותה עולה עם הגיל.
גורמים שמגבירים את הסיכון להתפתחות הקטרקט
על אף שתופעת הקטרקט בעין מסווגת לעתים קרובות כמחלה, זהו תהליך טבעי של שינויים בעדשות העין בגיל המבוגר ושמלווה בירידה בחדות ואיכות הראייה. ההזדקנות העדשה גורמת לשינויים בהרכב חלבוני העדשה וכתוצאה מכך מתפתחים בה אזורים עכורים.
עם זאת, מעבר לגורם הגיל ישנם גם כמה גורמים שמגבירים את הסיכון להתפתחות של קטרקט בעין, החל ממחלת סוכרת שאינה מאוזנת ודלקות עיניים חוזרות, דרך חבלות בעדשת העין וטיפולים תרופתיים המבוססים על משפחת הסטרואידים, וכלה בחשיפה מוגברת לשמש, חשיפה לקרינה מייננת ומומים מולדים כמו קטרקט מולד.
הקטרקט נוטה בדרך כלל להתפתח בקצב הדרגתי ובלתי אחיד ולהתפרש על פני שנים רבות. הוא אינו מלווה בכאב, אך הראייה הולכת ומיטשטשת ככל שנוקף הזמן.
תסמינים נוספים האופייניים לקטרקט בעין הם סנוור, ראיה כפולה, הילות סביב פנסי תאורה בלילה, בוהק באור בהיר מאד, קשיי הבחנה בין צבעים וגוונים, בהתאם לרמת העכירות ומיקומה בעדשה. בשלביו ההתחלתיים של הקטרקט, ניתן אמנם להתמודד עם השלכותיו בעזרת התאמת משקפיים, אך זה רק עניין של זמן עד שייעלה הצורך בהליך הכירורגי כדי לטפל בבעיה עצמה.
אחד מסוגי הניתוחים הבטוחים והנפוצים ביותר ברחבי העולם
ניתוח הקטרקט מתאפיין כיום בשיעורי הצלחה של 98%, ונחשב לאחד מסוגי הניתוחים הבטוחים והנפוצים ביותר ברחבי העולם. ישנן כמה טכניקות שונות לביצוע הניתוח, כשהשכיחות ביותר הן ניתוח פאקואמולסיפיקציה המיושם בשיטה המסורתית הידנית, וניתוח קטרקט בלייזר. אורכו של הניתוח נע בין 30 - 15 דקות ומבוצע בד"כ בהרדמה מקומית.